Volvo kranbil/nr. 436
og efterløberen/nr. 437
(1958 – 1972)
Fortalt af Peter Frandsen
Klik på billederne for at gøre dem større.
Kranbilen er bygget over grundbilen, som er beskrevet i en anden artikel. Lad os slå fast med det samme, at det er en af de største succeser, som Tekno lavede. Det er en af de mest solgte overhovedet og den var med fra start til slut og er dermed lavet i alle varianter. Finder man en kasse med gamle Teknobiler, ligger der formentlig en rød Volvo kranbil i kassen.
I Volvo vikingserien kom først autotransporteren og langtømmerbilen. Senere tankbilen og i 1958 altså kranbilen. Det er en sjov bil der har stor legeværdi.
Ladet er lavet med en værktøjskasse, et ophalerhus der kan betjenes med et håndtag og en kranarm, der kan bevæges op og ned. En snor og en krog sørger for at man kan betjene kranen. Bilen har trækkrog til traileren. Trækkrogen er lavet lidt smart, i det den er stikker lige bagud og øjet på efterløberen sættes ind over krogen. Det er smart fordi efterløberen ikke tipper når man sætter en tung bil oven på den.
Decalerne ændrede sig meget henover årerne. Fra Falcks Redningskorps til Falck Zonen til Falck.
De ældste var uden blåt blink, som kom til senere.
Sammen med de ældste Falck Redningskorpsmodeller med pladehjul fremstillede Tekno en blå model Svensk Räddningstjänst til det svenske marked. Det er en forholdsvis sjælden model. Jeg har kun set denne model som garanteret ægte med disse pladehjul. På denne gamle model er dørdecalen meget uens i kanten og det ser forkert ud, men det er det ikke.
Det er et godt kendetegn, hvis du vil kontrollere om der er sat nye decaler på din bil. De senere modeller i udsigtsæskerne kan være eftersamlede og en del af dem de har fået eftermonteret decaler. En svensker har indrømmet over for mig at han selv han sat nye decaler på en del biler som han købte i svenske legetøjsbutikker i 1970.erne. De er solgt i legetøjsforretninger, men for mig er det for usikkert om de kommer fra Tekno. Hvis man tager prisen i betragtning. De handles i Sverige 3-4000 kr. i udsigtsæsker så er det mange penge for en bil hvis oprindelse der er tvivl om. Det er en Teknobilbil – ingen tvivl om det, men hvor den er lavet og hvornår vides ikke med bestemthed. De medarbejdere jeg har talt med fra Tekno Hjørring, herunder maleren kender den ikke.
Den gule model er lavet med og uden blink og den mest almindelige er uden decaler. En model med decaler er uhyre sjælden.
Der er ikke den store prisforskel på de røde modeller. En mint bil i papæske kan indbringe 1000-1500 kr. En blå model 2500-4000 kr. og den gule 1500 -2000 kr. De er alle lavet i den samme papæske med dansk og svensk tekst. Kranbilen er mest almindelig i en papæske, men den er også lavet i en udsigtsæske og et gavesæt med en kranbil, en efterløber og en gul VW 1200 nr. 819.
En Falck model i udsigtsæske nr. 436/437 ligger på 8-1000 kr. Gavepakken med en kranbil, en efterløber og en gul VW 1200 kan løbe op i ca. 2000 kr. De sidste modeller var uden decaler.
I modsætning til Volvo Express brandsprøjten holdt kranbilen nogenlunde kvaliteten.
Bagpå kranbilen sidder en lille bøjle. På det sidste modeller var hele bøjlen støbt sammen med bilen, hvor der tidligere var luft mellem bøjle og lad.
Håndtaget til at hale snoren op med var på de ældste modeller fremstillet således, at der uden på håndtaget var en lille foring af blik, så man kunne dreje håndtaget let og sikkert. Senere modeller var håndtaget blot støbt i et stykke. Samme princip blev brugt både på efterløberen og på fx Scania stigebrandbilen.
På bilen helt til højre er foringen faldet af.
Trækkrogen:
Det burde være nemt, men det er det ikke i forhold til hvordan trækkrogen til Volvo kranbilen skal sidde. Tekno udviklede en ganske fin måde at gøre det på, således at efterløberen ikke falder af, når der kommer vægt på. På fx alle Dinkys militær køretøjer, er træktøjet bøjet 90 grader. Jeg kan godt huske, kanoner o.s.v. altid faldt af under kørsel.
Men Tekno løste det, ved at gøre øjet på efterløberen lidt større og udforme træktøjet således, at efterløberen ikke kan vippe af og den samtidig kan den dreje. Jeg har fået mange spørgsmål om det gennem tiden, fordi næsten alle trækkroge er bukket op i 90 grader. Den skal være næsten lige med et lige buk, så den peger let ned mod jorden. Hvis krogen ikke har dette lille buk nedad, løfter den efterløberen op i luften.
Billedet nedenfor viser det forkerte buk.
Efterløberen:
Den er støbt i et stykke med et sæt hjul, 4 stopklodser, et håndtag og et støttehjul. Som med bilen ændrede efterløberen sig gennem årerne og de fulgtes ad hele vejen.
Den er lavet i rød, gul og blå. Det er kun den røde der har decaler som veksler mellem Falck og Zonen. Traileren er solgt i papæske, som også er med dansk og svensk tekst.
Nedenfor efterløber i udsigtsæske.
Modellerne:
Dette er eksempler på forskellige decaler som jeg har samlet sammen. Der er sikkert flere forskellige eller andre kombinationer.
Kranbilen udkom også i udsigtsæske.
Kranbil m. VW personbil:
Kranbil m. Porsche personbil:
Andet:
Herunder lidt eksempler på, hvordan farmand har reddet en anhænger ved at være lidt opfindsom.
Reklamebilleder:
Ovenstående billeder viser de officielle originale foto af bilerne, som repræsentanterne havde med ud i butikkerne.
Nedenfor reklame i Politiken fra 8. december 1958 fra Thorngreen Legetøj.
Ovenfor annonce i Politiken fra den 8. december 1958 fra Thorngreen Legetøj og nedenfor annonce fra Tekno samme sted fra den 8. august 1963.
Den første annonce i Anders And, hvor en Teknobil indgik blev bragt i blad nr. 37/1959, men annoncen er ikke fra Tekno. Bilen indgik som en del af præmierne, hvis man løste en opgave. Tekno begyndte først at reklamere i Anders And i 1967.
Decaler:
Decalerne ændrede sig meget henover årerne. Fra Falcks Redningskorps til Falck Zonen til Falck.
De ældste var uden blåt blink, som kom til senere.
Sammen med de ældste Falck Redningskorpsmodeller med pladehjul fremstillede Tekno en blå model Svensk Redningstjenst til det svenske marked. Det er en forholdsvis sjælden model. Jeg har kun set denne model som garanteret ægte med disse pladehjul. På denne gamle model er dørdecalen meget uens i kanten og det ser forkert ud, men det er det ikke. Det er et godt kendetegn, hvis du vil kontrollere om der er sat nye decaler på din bil. De senere modeller i udsigtsæskerne er eftersamlede og de har fået eftermonteret decaler. De er solgt i legetøjsforretninger i 1970.erne, men for mig er det ikke rigtige Teknobiler. De handles i Sverige 3-4000 kr. i udsigtsæsker.
Den gule model er lavet med og uden blink og den mest almindelige er uden decaler. En model med decaler er uhyre sjælden.
Der er ikke den store prisforskel på de røde modeller. En mint bil i papæske kan indbringe 1000-1500 kr. En blå model 2500-4000 kr. og den gule 1500 -2000 kr. De er alle lavet i den samme papæske med dansk og svensk tekst. Kranbilen er mest almindelig i en papæske, men den er også lavet i en udsigtsæske og et gavesæt med en kranbil, en efterløber og en gul VW 1200 nr. 819.
En Falck model i udsigtsæske nr. 436/437 ligger på 8-1000 kr. Gavepakken med en kranbil, en efterløber og en gul VW 1200 kan løbe op i ca. 2000 kr. De sidste modeller var uden decaler.
I modsætning til Volvo Express brandsprøjten holdt kranbilen nogenlunde kvaliteten.
Tekno lavede legetøjsbiler som dem vi så på gaden “i dag” ikke som dem der kørte på gaden i går !
Mht. farverne, så vil det ikke give mening hvis Tekno solgte nye biler ab fabrik i udgåede farver. Maleren kender heller ikke de blå kranbiler. Dermed vil jeg sige at en blå Svensker er rigtig med pladehjul. Alle andre blå Volvo kranbiler er hjemme bryg.
Der skete en del med de Svenske redningsselskaber 1960-65, og jeg kan ikke helt gennemskue hvornår bilerne blev gule, men det blev de. Dermed vil det mest sansynlige være at Tekno lavede GULE biler i vinduesæsker. De skulle jo kunne sælges til raske drenge med benzin i blodet. I dag er de samme drenge blevet samlere og køber gerne en blå bil, men det bliver bilen ikke altid original af ! – – –
Hej Hans Jørgen
Jeg er helt enig. Kranbilen (den blå) er kun lavet hos Tekno i den gamle udgave med pladehjul. Den har i øvrigt nogle ret pudsige dørdecaler, som er lidt hakkede i kanterne. Ser ud som de er klippet ud, men det skal være sådan. Tidsmæssigt passer det rigtigt godt med hele serien af biler fra Svensk Räddningtjënst. De er alle fra den samme periode i 1950.erne og er formentlig lavet som en serie på bestilling. Senere er der med sikkerhed lavet en gul Volvo Kranbil uden decaler med efterløber. Den med decaler i min artikel er en prototype. Det er så lidt usikkert med den blå. En svensker havde en del til salg på nettet for en del år siden uden decaler og jeg spurgte ham om oprindelsen. Han havde købt den i en legetøjsforretning i 1970.erne. De var i originale udsigtsæsker, men enten har de lavet en serie på Tekno eller også er de eftersamlet. Det finder vi sikkert aldrig ud af. Men jeg har aldrig set efterladenskaber af den blå bil fra de mange ting jeg har kendskab til har ligget på Teknofabrikken i Hjørring. Jeg hælder mest til, at de er eftersamlede.
Jeg har også set biler i udsigtsæsker med decaler og blink. De er med 100 % sikkerhed ikke originale – jeg spurgte en svensk sælger der oplyste, at bilerne var originale, men de havde fået ny lak.??? Farverne gule og blå går langt tilbage i Sverige – jeg har gule og blå Ford V 8 kranbiler, som blev lavet til det svenske marked. Men det ved Thomas Claesson helt sikkert, håber han læser dette. mvh Peter
Jeg har fået dette svar fra Thomas Claesson.
“Jag minns inte några gula eller blå utryckningsbilar. Förr i tiden var nog i alla fall
bärgningsbilar röda och gula eller röda och svarta. Att de var enfärgade gula eller
blå är nog bara ett påhitt av Tekno eller den svenske generalagenten? De ville nog
inte ha samma röda färg som de danska. Detta är vad jag tror. Jag vet inte säkert.”
M v h
Thomas
Der er således noget der tyder på, at det er en Tekno opfindelse med de blå og gule farver til det svenske marked. Det giver vel også god mening at lave bilerne i de svenske nationalfarver.
peter