udstilling af teknobiler i Sverige

Teknobiler og andet gammelt legetøj Fora Teknobiler udstilling af teknobiler i Sverige

Viser 12 indlæg - 1 til 12 (af 12 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #22922
  Anonym
  Inaktiv

  her er et link til et museum i Sverige, pt er der en privatudstiller
  hvor det anføres i vedhæftede artikel, som har samtlige Teknos modeller
  som er udstillet, især emnet redningskørertøjer.
  S.v.vides har Tekno ikke haft modeller fra det svenske “Redningskåren”‘
  men det tyder på, der har været anvendt modeller fra Solido..

  http://www.museihuset.se/Nyheter_evenemang.html

  #22925
  Ole Andreasen
  Deltager

  Til Orientering. Tekno har nu altså produceret en enkelt bil fra Rädningskåren nemlig denne Mercedes Benz 220 SE Ambulance fra 1957
  Mvh Ole A

  Attachments:
  #22939
  Anonym
  Inaktiv

  jeg har ledt efter billeder af den, men det har været helt umuligt for mit vedkommende.feks på nettet.
  Jeg fik fortalt(og hvad er der ikke af myter)modellen var fremstillet
  af den sorte fra Falck, samt at den fik rød farve “lokalt” samt transfers på samme måde.
  Jeg har aldrig set den i eller uden æske, men kun på afstand, og det har undret mig, der ikke har været efterspørgsel på transfers til den.
  Når jeg skrev som jeg gjorde, var det for at fiske efter om den fandtes.
  Når man er direkte med en påstand, kan det til tider afføde en berigtigelse, men er det så en eksport model for Sverige, er den fremstillet hos Tekno, eller af Redningskåren for reklame.

  Da Falck og Zonen blev lagt sammen i 1963, var man i vildrede med hvordan farven på ambulancerne skulle være. Man indgik et kompromis
  med hvidt tag, sort for resten. En af de første virkelige vogne blev malet før aftalen, og den kom til at få samme udseende som billedet ovenfor, dog var den røde farve hvid, men stadig, kun den rigtige vogn.

  De svenske modeller jeg kan se(nu har jeg ikke den “gule” Teknobog,)er de modeller fra Svensk Redningstjeneste som er blå(og gule?)
  Nogle har hvid, andre gult logo, en VW transporter har et logo der minder om Zonens flyvetjenestes mærke.
  Nogle kendere oplyser, de har aldrig set en original, men nogle af dem er dog i bøgerne.
  Ingen af billederne vist, er ikke mine, men fotos hapset fra nettet.

  #23274
  FALCK
  Deltager

  Hej,
  Det är jag som har en utställning på Museihuset utanför Linköping i Sverige. Se bifogade pressrelease.

  De svenska Tekno-ambulanserna såldes i de svenska legetøjsbutikerna. Som barn hade jag Mercedes i silver/blå och VW i silver/röd. Mercedes i silver/gult har jag aldrig sett och inte heller Röda Kors-ambulansen i vit/ljusblå.

  Hilsen,
  Ragnar

  #23298

  Hej Ragner

  Det ser ud til at være en flot udstilling, og en dygtig model bygger du har fået med.

  Det er interessante oplysninger du er kommet med.
  I dit link, skriver du til tredje sidste foto – ” det var bara danska Tekno som kunde erbjuda en leksaksbil i Räddningskårens färger – en Mercedes ambulans i skala 1:43.

  ( Skala står i bunden -731/32 hvilket vidst er noget engelsk tomme mål og giver noget der ligner skala 1:41 )

  Den Mercedes du viser på foto, er den jeg personligt mener ville være den mest sansynlige som Tekno har fremstillet af dem jeg har set bla. på fotos. Farven er beskåret i en ret linie fra forruden til kølerne – Enkelt og nemt – i mindre oplag.
  Resten af bilen findes som standard – Sort bund, og rød top –
  OG så skriver du, at de svenske Tekno ambulancer solgtes i legetøjsbutikkerne ?
  Det er interessant fordi den svenske Tekno importør IKKE kender til Tekno legetøjs biler med svensk redningstjeneste.
  Det er da helt klart lidt interessant, og fordre nu at der kommer en original bil æske frem 😉 Er der nogen der har sådan en fra svensk redningstjeneste ?
  Vi har lidt modstridende oplysninger.
  1) Tekno Mercedes ambulance, kom i 1957
  2) Redningskåren blev opkøbt i 1961, og forsvinder dermed.
  Evt. Biler med Redningskårens navn er fra denne ca. 4 årige periode – 1957 – 1961 –
  3) Ifølge Ragner, blev bilerne solgt i Legetøjs forretninger, her formodes også Redningskåren modellen, der dog må være udgået i 1961.
  4) Ifølge Peter Frandsen, i artiklen – Tekno som redningsmedalje – i tredje afsnit står der ” Ivan Anderson og hans sælger fra Berico (Teknoimportør i Sverige) har aldrig hørt om Teknobiler fra Svensk Redningstjeneste. Deres bud er, at Tekno og redningsfirmaet har lavet en aftale om et stærkt begrænset antal biler til at dele ud som gaver. “

  Hvis modellerne blev solgt i forretningerne, undre det mig at importøren ikke har set det, eller på anden måde er blevet gjort opmærksom på at han gik glip af indtægter.

  Den lyseblå er vidst en Engelsk redningskøretøjs samler der har renoveret en til lokale farver. Så farverne er rigtige men modellen må betegnes som scratch build.

  Hilsen
  Hans Jørgen

  “Tekno” som redningsmedalje

  #23299
  FALCK
  Deltager

  Hej Hans Jørgen,
  Tack för komplimangen. Ja, Jonas är en duktig modellbyggare, se http://www.mafire.n.nu

  Mercedes- och VW-ambulanserna hade jag som barn och min familj har ingen anknytning till någon räddningskår, så de måste komma från en leksaksbutik. Själv husker jag inte var de kommer ifrån. Jag hade också den blå Volvo kranvagnen med anhænger.

  Mercedesen från Räddningskåren har jag köpt vid ett senare tillfälle, husker inte exakt när, så den vet jag inte om den såldes i butikerna.

  Beträffande skalan så brukade jag kun 1/43 som ett begrepp. Tekno, Dinky med flera var ju inte själva så noga med skalan.

  Hilsen og velkomen til museet!
  Ragnar

  #23300
  Anonym
  Inaktiv

  Ja interessante oplysninger, men stadig, om man skal være lidt pedantisk, så er der ingen oplysninger fra Firmaet Tekno, de meste
  som er anført ovenfor, det er fabuleringer om hvordan man tror det hænger sammen, og det er godt der kom et svensk bud på tråden, men hvis de solgtes i svenske legetøjsbutikker, så stadig undrer det mig
  at der intet kan skrabes ud af internettet samt andre steder om
  salget i Sverige, altså man tog der over for at købe kaffe, chokolade og i den dur, så var det måske muligt, noget havde købt noget legetøj med hjem, og skal man sælge, bør man reklamere, men heller ikke der
  er der noget pt at hente.
  Jeg har i øvrigt oplyst til Peter Frandsen, den viste medalje er ikke en redningsmedalje, men et såkaldt tegn for 10 års ansættelse i det omtalte firma, og kan selvsagt ikke være givet i det oplyste tilfælde.
  Man kan jo heller ikke gå med den i offentlig svensk regi, da den
  ikke er statslig, hvilket heller ikke gælder for de tegn som Falck
  giver til medarbejder, en skik som i øvrigt er ældre end både Redningskåren og Svensk Redningstjeneste,og hvis man giver legetøj ud for at redde nogens liv, så burde jeg havde flere hyldemeter, jeg har ihverttilfælde ikke hørt at Falck feks skulle give private noget i den retning, jeg ville ihvertilfælde følge mig til grin, og hvis man redder nogen, så burde man jo indstille dem til en Carnegie medalje.
  Det er jo ikke for at støde samlere eller andre som har gode ting i deres samling, jeg synes bestemt det passer fint sammen med en model af ambulancen.
  Feks kunne man i en samling have Falcks medaljer, som de her, jeg har fået i tidens løb, men det er et internt anliggende som ikke kan bæres til andet en Falcks uniform. Noget andet er feks Politiets 25 hæderstegn, hvilket er en reel orden-jeg tænker Peter Frandsen
  ved noget om det da han har fået sådan en-men det var lidt om medaljer -kunne man måske tænke sig at få en lille politibil hvis man en dag
  skulle hapse en lovovertræder.

  #23305

  Jeg kender ikke noget til medaljer. Men et eller andet sted skal smeden vel ikke have medalje for at kunne svejse. På samme måde skal en redder vel heller ikke nødvendigvis have en medalje for at gøre sit arbejde. Medaljer eller hæders bevisninger gives i mange forbindelser.
  Vedr. Tekno bilerne så kom vi tilbage til udgangspunktet.
  Fakta er at man kunne få mindre udgivelser fra Tekno. Det være sig særlige farver, eller særlige overføringsmærker / transferes. De kendes fra forskellige virksomheder, ikke mindst fra sparebussen.
  Fakta er også at den Svenske importør IKKE kender Svenske udryknings køretøjer, fra sit Tekno sortiment.
  Der med er det ikke utænkeligt at bilerne er fremstillet af Tekno, direkte til de respektive virksomheder.
  Ragnar jeg piller i din historie igen. Dine barndoms biler kunne måske komme fra et redningsselskab via en bekendt, ven, veninde, Bridgeklubben, sports foreningen osv. og der fra til dine forældre, eller bedsteforældre, og så til dig. Måske dine forældre havde abonnement i et rednings selskab, og bilerne blev tilbudt den vej.
  Bilerne er fremstillet og sikkert også af Tekno. De har kun været udbudt til personer med abonnement til redningstjenesten. Der er sket meget siden 1965. Den gang kørte man nok hend og betalte abonnementet på rednings stationen, som kunne være den lokale benzintank med værksted. Her solgte man olie, Läkerol, og en Tekno bil måske. Den enorme reklame mængde vi kender i dag eksisterede ikke den gang.
  I danmark fik man et Tekno bil ved at samle mærker hos Mobil fx. Lego har flere gange fremstillet modeller til bla. Shell.
  Jeg synes også jeg må sætte spørgsmålstegn ved Redningskåren bilerne. Jeg har dog kun set dem på billeder, men jeg har desvære ikke set to ens. Det vigtige er hvordan der er malet foran. Er det en ret linie fra forruden til køleren. Eller fra forruden til forlygten og der fra til køleren. Er området mellem forlygten og køleren skarbt afgrænset eller ej.
  Hilsen Hans Jørgen

  #23309
  FALCK
  Deltager

  Hej igen!
  Du må gerne ‘pille lidt’ i min historia :-). Fakta är att jag är uppvuxen på ett mycket litet ställe i mellersta Sverige (Kopparberg). Där fanns ingen redningsstation mer än den kommunala brandstationen. Ambulansen kördes av vaktmästaren på sjukstugan (allene!). Några ambulanser från Räddningskåren eller Svensk Räddningstjänst såg jag aldrig till. Det fanns inte heller någon kranvagn, den fick rekvireras från närmaste by, 40 km bort. De flesta av mina bilar jag hade som barn (och det var riktigt många Dinky och Tekno!) inköptes när vi var på resa till Örebro eller Stockholm. På somrarna i Helsingør och København fick jag upp ögonen för Falcks Redningskorps och fick köpa några Tekno-bilar.
  Min Räddningskåren-ambulans står nu på Museihuset i Linköping och jag bor strax norr om Helsingborg, så den kan jag inte undersöka för tillfället. Jag ska dock fråga Hans V på Museihuset, som verkligen är expert på detta område, om han har någon information.

  Hilsen,
  Ragnar

  #23311

  Hej Ragner :
  jo flere oplysninger des bedre. Emnet er lidt spendende faktisk for det er som om der er modstridende oplysninger. Var jeg importør ville jeg blive meget sur hvis jeg opdagede at der blev importeret samme vare uden om mit skrivebord. Tekno var jo selv importør og givet vis meget striks.
  Hilsen Hans Jørgen

  #23312
  FALCK
  Deltager

  Ja, det är lite spännande! Jag ska se vad jag kan få fram.

  Jag läste lite snabbt igenom en annan tråd här på forumet om ambulanserna, och något var forkert. Räddningskåren var alltså en rikstäckande organisation – liksom Svensk Räddningstjänst – och icke en lokal firma. VW-bussen i silver och blått husker jag också mycket väl. Och så råkar jag faktisk ha nästan alle de gamle Anders And (som heter Kalle Anka på svensk). Men vad jag husker fanns där nästan aldrig några annonser, men jag ska kige.

  Om Mercedesen står det på tow.se (där bilderna kommer ifrån):
  MB 220 S. Ambulans från SR. Observera att bilen modifierats med dekaler från RKN. Kanske som ett prov på märkning av fordon från SR efter sammangåendet med RKN?
  Se bild nedan.

  Den Peugeot som finns på bild är en hjemmelaved model med handmålad logo. Det är en Dinky Toys.

  Har de några andra spörgsmål så skriv dem här.

  Hilsen,
  Ragnar

  Attachments:
  #23314
  FALCK
  Deltager

  Här är en till ambulans i skala 1/1:

  Attachments:
Viser 12 indlæg - 1 til 12 (af 12 i alt)
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.