Vejledning montering af decaler

Udfærdiget af Peter Frandsen

Når du har læst vejledningen kan du klikke på linket og der vises en lille video.

De decaler som du kan købe Teknosamleren er vådtransfers. Det betyder, at de skal lægges i lunken vand for at kunne anvendes. Decalerne er tegnet i et computerprogram og trykt på noget særligt papir, hvor limen allerede sider på papiret. Decalerne fremstilles på en maskine, hvor der først lægges flere lag lak på papiret, hvorefter hver enkelt farve lægges på for sig. Farverne er maling, som blandes ligesom man kender det fra farvehandleren. Kvaliteten og navnlig farverne er langt bedre end en decal, der er udprintet på en almindelig farveprinter. Der er yderligere en forskel. På de trykte decaler ligger lakkanten langs med kanten af decalen, så den skal ikke klippes ud rundt om det enkelte mærke. Vådtransfers  omtales som decaler eller transfers, men det er det samme der tales om.

Når man skal montere sine decaler, er det en god ide at tage sig god tid og ikke være stresset. Det kan være vanskeligt at monterer decalerne og det kræver koncentration, så send konen i byen og sluk for fjernsynet.

Hvis det er en nymalet bil, så vent 2 – 3 dage så gasserne fra lakken er dampet at. Det er vigtigt, at du bruger en maling, der ikke indeholder fx silikone eller andet som kan forhindre decalen i at sidde fast. Et eksempel på en lak der indeholder silicone er DUPLI-COLOR. Maler du med den, vil decalen falde af efter et stykke tid. Brug derfor kan lak uden silicone. Det er ofte de billige malingstyper der volder problemer. Det er også vigtigt, at overfladen er så glat som overhovedet muligt. Hvis lakken er ujævn eller nubret vil decalen have tendens til at skalle af.

Når du skal til at montere decalen er det en god ide at klippe alle enkeltdelene fra arket ud i så store stykker som muligt. Decalen puttes i vand umiddelbart inden den skal sættes på. Det er vigtigt, at du ikke bruger koldt vand, det skal være håndlunt uden at være rigtigt varmt. Ved brug af koldt vand risikere man, at decalen skiller fordi lakken springer. Sker det alligevel at decalen revner, så kontakt mig og jeg sender dig en ny.

Decalen skal ligge 5 – 10 sekunder i vandet. Herefter tages decalen op og man kan forsigtigt mærke på decalen for at så om den har sluppet papiret. Har den ikke det, skal den lægges kortvarigt tilbage i vandet eller ligge og trække lidt på kanten af en tallerken.  Når decalen har sluppet papiret, føres papiret ned tæt på det sted, hvor decalen skal sidde og decalen skubbes forsigtigt ned på plads. Lad den tørre før du sætter den næste på.

Hvis decalen skal sidde et sted, hvor fladen ikke er hel plan, kan det være en god ide at bruge et produkt, der hedder “Micro Sol”. Den blødgøre decalen, som får nemmere ved at sidde på buede flader. Den findes en blå udgave i samme serie, der får decalen til at sidde bedre fast. Micro Sol forhandles bla. af Stoppel Hobby på Frederiksberg.

Først bruges den blå ved at man smører lidt væske på der hvor decalen skal sidde. Decalen monteres og det røde påføres uden på decalen.

Teknosamleren 231214 (15) STA78262

Det er lakken som sikrer, at decalen kan overføres til emnet. Brydes lakken eller bukkes decalen, ødelægges den og den vil skille i vandet. Det gælder navnlig, når den er våd og skal op af vandet. Vær forsigtig med at den ikke bukker på det våde papir.

Herefter er det vigtigt, at det vand som sidder under decalen presses ud. Det kan gøres med et stykke vat eller med en blød pensel. Sørg for at der er rigeligt med vand under de store decaler, så du kan arbejde lidt med dem, men pas på ikke at rive for hårdt i decalen, da den kan knække.

Gentag proceduren med næste decal. Jeg vil opfordre til at du tager en sidde af gangen og lader den tørre for du fortsætter.

 

 

 

Skriv en kommentar