Om Teknosamleren

Jeg har samlet Teknobiler hele mit liv. Jeg er aldrig rigtigt holdt op med at samle på bilerne og kan tydeligt huske mine drengeår, hvor katalogerne fra legetøjsbutikkerne blev kigget igennem igen og igen for til sidst at falde helt fra hinanden. Butikkerne blev besøgt ofte og biler jeg var særligt interesseret i blev studeret og man håbede på at de var der, når fødselsdag eller jul nærmede sig.

Da mine kammerater holdt op med at lege med biler købte jeg dem, der hvor det var muligt og senere har jeg fra lærerkammerater og kollegaer samlet rigtig mange biler. Det er ofte sket at kassen med biler fra lillebrors værelse er blevet støvsuget, der hvor jeg har været på besøg.

Interessen tog for alvor fat da den første Teknobog blev udgivet og jeg fik overblik over hvilke biler der fandtes, hvilket ingen rigtigt viste før. Samtidig begyndte der at dukke flere og flere reservedele op på markedet og det blev sjovt at restaurere bilerne. Jeg er uddannet finmekaniker/værktøjsmager og begyndte selv at støbe reservedele til mine biler, hvilket der er gået mange fornøjelige timer med.

Som sagt tog interessen rigtigt fart i starten af 1990.erne, hvor loppemarkeder, legetøjsauktioner mv. rigtig blev populære. Det var ikke ualmindeligt, at jeg på en søndag kunne finde rigtig mange gode Teknobiler på markederne, hvilket i dag stort set er umuligt. Jeg har flere gange været heldig at få en papkasse med biler pakket ind i avispapir med hjem, men det er efterhånden længe siden. De senere år har Internettet fuldstændigt overtaget handlen med bilerne, selvom der stadig på de regulære legetøjsmarkeder er mange ting til salg.

Jeg synes selv jeg har en stor viden om Teknomodellerne og detaljerne ved bilerne. Denne viden har jeg samlet dels af faglig interesse og dels ved at have arbejdet meget med at adskille og samle bilerne igen. Der er hele tiden nye ting man afslører og man bliver aldrig helt færdig med at finde nye detaljer på bilerne.

Jeg samler for sjov, og har altid savnet materiale på markedet om bilernes detaljer, som er Teknos varemærke og Teknos historie som ingen rigtigt har beskrevet med den fornødne dokumention. Teknobøgerne er gode, men de har deres begrænsninger med hensyn til detaljerne om de enkelte modeller og navnlig hvilke farver og forskellige der er ved bilerne og for en mere erfaring samler mest er en flot billedbog.

Derfor har jeg gennem tiden siddet og skrevet hvad jeg har ”afsløret” om bilerne og vil gerne dele denne viden med andre samlere.

Oplysningerne i materialet er dels faktuelle oplysninger om lygter, styretøj mv. med også mine egne subjektive vurderinger om forskellige ting.

Jeg håber mine beskrivelser på denne hjemmeside kan være til gavn for mange samlere som en gratis mulighed for at få mere viden om Tekno.

Med venlig hilsen
Peter

8 kommentarer til “Om Teknosamleren”

 1. Har været inde på Teknosamleren.dk og blev meget glad da jeg fandt hvad jeg søgte.
  Er igang med at renoverer en Merzedes-Benz LP 322 KOSANGAS, og fandt 2 dele på Teknosamleren.dk så det var godt.
  Her er nogle billeder af projektet.

  Svar
  • Hej Kim
   Tak for din kommentar – jeg er glad for at du har fundet hvad du søgte. Du kan ikke lægge billeder i kommentarfeltet – men jeg synes du skal prøve at lægge dem på Forum på hjemmesiden. Der er eksperterne når det gælder renovering. mvh Peter

   Svar
 2. Hvor er det en dejlig og god artikel om din store passion og glæde ved at samle på Teknobiler og de mange detaljer bilerne har. Modelbiler i det hele taget har du en stor og nyttig interesse for som du gerne deler. Tak for det

  Svar
 3. Kære Peter/ teknosamleren
  I de sidste 35/40 år har jeg
  Bygget modeltog, som man ikke kunne købe i butikkerne især danske og lidt svenske modeller.
  Startende med MO lokomotiv og 3 og 4 vogns lyntog bygget i messing plade.
  Senere mange triangel lokomotiver bygget i 1mm finer, og alle typer firkantede Frichs loko.
  Alle med märklin motor, for de skulle kunne køre om 50 år.
  Den første tekno bil jeg fik
  Var den gule post bil, som gik til efter mange års kørsel i sandkassen.
  Sådan en måtte jeg have igen, og det lykkedes.
  Der skete noget i mig da fik den, Så blev interesseret vækket på ny.
  Mange af de pæne biler er efterhånden blevet ret dyre. Men biler der trænger til lidt kærlighed er til at få fornuftigt pris, og der er jeg.
  Som urmager er jeg vandt til at arbejde med små ting, og være toldmodi.
  Corona krisen satte rigtig skub i restaureringen især ford V8, men nu til
  BLIK BILERNE, ikke fordi at det er nemt, men fordi det er svært. Takket være at man kan få en hel del reservedele til bilerne.
  Jeg efterlyser folk M/K som der også resturer blik biler så vi kunne udveksle erfaring, og få gode råd fra.
  Mvh. Preben Høybye
  Tlf. 24481133.

  Svar
  • Hej Preben
   Det er dejligt, at du har fået interesse for Teknobilerne – jeg synes du skal begynde at skrive på Forum på hjemmesiden, det egner sig bedre til kommunikation og der kan du lægge billeder op. mvh Peter

   Svar
 4. Det vil jeg gøre , vil lige finde ud af det.
  Har du tanker om at tilmelde dig mobilpay,
  Det vil være meget nemmere.
  Mvh. Preben Høybye.

  Svar

Skriv en kommentar