Hvad er en rigtig samler?

Jeg har ofte denne diskussion med andre samlere om hvad der er rigtigt og forkert i forhold til at samle på Teknobiler. Nøgleordet må være respekt for hinanden. Der er ikke 2 samlere der er ens, ligesom der er meget stor forskel på hvor meget man er i stand til at betale for effekterne eller vil betale.

Det er ikke alle mennesker der har lige mange penge og derfor køber noget ringere biler. Derimod kender jeg også Teknosamlere der har rigtig mange penge og som ikke er bange for at bruge endog rigtig store summer på Teknobiler.

Det fascinerende ved at samle er jo netop Teknos mangfoldighed og at der er noget for enhver pris og smag. Noget af det unikke ved Tekno er ikke blot deres biler, men også alt det der fulgte med af reklamer, tilbehør, garager og alt det andet som fascinerer en samler, man kan blive ved med at finde noget nyt.

I forhold til de andre modelbilsfabrikanter er Tekno interessant, fordi deres produktion udover de almindelige biler fra legetøjskataloget også har omfattet et betydeligt antal særproduktioner til udvalgte firmaer som reklamebiler. Disse modeller er selvsagt sjældne og er der noget der tiltaler samlere er det sjældne ting blandet med almindeligheder. Tekno har givet ikke været store nok til at kunne sige nej til disse produktioner eller også har de blot lavet det som en del af deres forretningkoncept.

Corgi fx har holdt sig rimeligt strengt til deres ”nyhed” en gang om måneden og har slet ikke i samme grad produceret forskellige biler. Der er langt imellem sjældne Corgibiler, hvorimod der er masser og sjældne Teknobiler.

Hvis en person har uanede mængder af penge tror jeg ikke at det ville kunne lade sig gøre at skaffe en komplet samling af Teknobiler, men det ville godt kunne lade sig gøre med Corgibiler gennem de etablere auktionshuse og på nettet ret hurtig at få det fleste biler.

Teknosamlere kan deles i mange kategorier. Der er dem der kun vil have totalt mint originale biler i æsker og ikke tåler selv den mindste smule afslag eller fejl og hader alle former for reproduktion. Denne samler er ofte tålmodig og venter gerne længe på den rigtige model.

Der er andre, der er mere mangfoldige og samler lidt hele tiden. Der skal helst lidt ind på hylden jævnligt og det gør ikke så meget at der er en ridse eller og fejl. Bilerne udskiftes så, når en pænere model findes.

Andre igen samler kun på lastbiler, reklamebiler, eller biler fra den sidste produktion, fx de biler som kan åbne døre mv., og som har styretøj. Jeg kender også samlere, der kun samler fx Volvo modeller og så bevæger sig rundt mellem mærkerne.

Nogle samlere holder sig fra restaurerede modeller, mens andre mikser originale og restaurerede biler ud fra den betragtning, at en restaureret bil kan fås for en langt billigere penge og det alligevel er uopnåeligt at få hele serien, navnlig hvis der er tale om tankbiler og lastbiler.

Endelig er der samlere der selv restaurerer biler og derfor kun går efter de dårlige biler som kan sættes i stand og hvor hele samlingen er restaurerede biler.

Jeg synes der skal være plads til alle der dyrker denne særprægede form for hobby og har glæde ved det. Dem som skal bekæmpes er de egentlige svindlere, som tjener mange penge på at fuske med restaurerede ting og sælge dem som originale til godtroende købere. Der er desværre flere end man tror. Jeg vil løbende i mine artikler beskrive noget af det man skal være opmærksom på når man handler.


En kommentar til “Hvad er en rigtig samler?”

  1. Hej Peter. Selvfølgelig skal der være plads til alle. Min svogers svigerfar samlede også på Tekno indtil for kort tid siden, fortæller min svoger mig. Ved ikke hvorfor han er stoppet. Han samlede på det hele.

    Her må jeg sige at det med æske ikke rigtig kan fange mig – men jeg ved også at mange er meget glæde for originale æsker. Det vigtigste må dog være at man nyder sin hobby og de historier der hører med.

    Hilsen Kurt

    Svar

Skriv en kommentar