Montering af hjul

Viser 5 indlæg - 1 til 5 (af 5 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #81558
  peter frandsen
  Keymaster

  Jeg har fået denne mail fra en engageret svensk Tekno samler. Jeg vil svare næste tråd så godt jeg kan – mvh Peter

  Hej Peter,
  ber om ursäkt för att störa dig, men jag har en fråga angående monteringen av hjulen på axlarna. Axeln har en liten fläns på ena ändan som hindrar hjulet att glida av. Den andra ändan är slät. Hur hindrar man att hjulet glider av vid den släta ändan utan fläns, efter att man placerat hjulen på axeln?
  Jag har försökt att “platta till” de släta axeländan, men den är ingen säker lösning och gaska ful. Det finns kanske en enkel lösning på det här? Jag har läst alla dina fina artiklar, också det om Teknos hjul, men hittar ej svaret på denna fråga.

  MVH / Istvan

  #81559
  peter frandsen
  Keymaster

  Hej Istvan

  Mange tak for din mail. Du er altid velkommen til at stille spørgsmål her på Forum, der har den fordel, at der kan uploades billeder – det kan der ikke i kommentarfeltet i artiklerne.

  Hvis du har et sæt hjul, hvor akslen har kant eller en “fläns” i den ene ende og du kan få hjulsættet af kan du altid file akslen helt skarp i den ende uden kant/fläns. Så kan du som jeg har vist på billedet ganske forsigtigt slå med en hammer mod et fast underlag indtil du har lavet en ny kant/fläns der er stor nok til at hjulet ikke falder af. Det gælder både person og lastbil hjul. En hjulkapsel på sættes på til sidst.

  Har man en bil som fx den Volvo Amazon jeg har vist kan man gøre det på samme måde. Jeg har lavet en dorn, hvor kant/fläns hviler på den modsatte side og som er spændt op i skruestikken. Den side, hvor hjulet kan falde af kan man gøre det samme med – ved forsigtigt at lave kanten/flänsen med en lille hammer. Er der ikke plads må man lime hjul og aksel fast. Det er ikke noget problem, hvis den skjules af en hjulkapsel.

  Er der andre, der har gode ideer, som kan hjælpe Istvan?

  #81576
  Istvan Gordon
  Deltager

  Tack för rådet Peter, jag ska pröva metoden du beskrev!

  MVH / Istvan

  #81590

  Jeg vil gøre som Peter beskriver, eller med en dorn.
  Man kan købe nogen billige dorne de er fine til opgaven. En dorn der er hul kan bøje kanten på akslen ens artet når man sætter den ned over aksel enden og der slås på den med en hammer, små lette slag. Jeg har prøvet at sætte dornen i en slagboremaskine, men det virker ikke helt godt.
  Nemmest er at slå kanter/skæg på akselenden med en lille hammer.
  Der skal ikke meget til for at holde hjulet på plads. Man kan slå et X i akselenden med en lille mejsel. Det virker også.
  Mange Vilmer biler har bare en god kørnerprik midt i akselenden.

  #81597
  Istvan Gordon
  Deltager

  Tack, Hans Görgen, det var värdefullt och intressant! Jag prövar…

  MVH

Viser 5 indlæg - 1 til 5 (af 5 i alt)
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.