MASKINER

Viser 5 indlæg - 1 til 5 (af 5 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #58942

  Jeg ved ikke hvad jeg har her !
  Den grønne maskine er en Tekno fra 1938/40 Desvære har jeg kun dette dårlige billede.

  Ud over at fremstille et par blå blik maskiner selv så importerede Tekno Mârklin maskiner beregnet som tilbehør til Tekno´s egen EL-motor. Disse var grønne. Den grønne bænksliber er sådan en.

  I 1939 blev det pålagt Mârklin at fremstille alt muligt andet end legetøj, og Tekno kunne ikke mere importere legetøj fra Mârklin. Tekno begyndte derfor selv at fremstille de maskiner, der tidligere var importeret fra Tyskland. Tekno´s nye støbte maskiner fra 1940 blev mørkeblå som de maskiner man i forvejen selv producerede af blik.
  Nu har jeg en blå bænksliber, og jeg kan ikke 100% vurdere om der er tale om en Tekno bænksliber eller om den er fra et andet firma ? Jeg vil derfor blive meget glad hvis nogen har en Blå Tekno bænksliber, eller en Grøn eller en tilsvarende Mârklin så de kan sammenlignes.

  Den røde bænksliber på billedet er magen til min blå. Den er solgt på en auktion med en del Tekno maskiner, som værende en Tekno. Ser man på det første foto af den røde maskine, aner man en aftegning hvor et firkantet mærke har siddet.

  De to sidste fotos er for at sammenligne de røde maskiner fra Langes Legetøj/Tekno 1947-1960 (Tekno 1949-60)

  Er der nogen der kan hjælpe med opklaringen ?
  På forhånd tak.

  #58961

  Finder lige reklamen fra Tekno historien her på siden… LAnges reklame fra 1947. Her har bænksliberen en firkantet fod. Man kan ikke altid regne med tegninger, men måske havde Langes bænksliber oprindeligt en firkantet fod ? Er det så samme maskine som den røde der er solgt på auktion som en Tekno maskine ?…. Langes mærke kunne være det der har siddet på søjle ?… Man kan såspørge hvorfor min sliber er blå ?… Er reklamen fra 1947 ? eller er det en anden sliber der er på reklamen… Eller er langes sliber en direkte Tekno kopi… Eller har der været et samarbejde Tekno og Lange imellem på et meget lille plan allerede inden 1949 ? — Jeg tænker min er blå, for at den kunne sælges sammen med de øvrige Tekno maskiner, så længe lager haves fx. –

  Bænksliberen kan også være ændret på et tidspunkt. For den endelige Lange/Tekno bænksliber har samme fod som vandstenen. hvilket gør produktionen nem — een fod til to maskiner. Vandstenen ligner forresten den blå fra Mârklin. Der er ingen vandsten på Langes reklame fra 1947, så den kan være taget med fra Tekno´s maskinpark ?

  #58976

  Måske havde Lange, slet ikke en Bænksliber ?

  Jensen fra USA var hjemme i Danmark i 1948, og købte de røde maskiner han kunne finde, for at tage dem med hjem til USA for at se om de kunne bruges til hans dampmaskiner. Det kunne de ikke. Langes maskiner var for små til de drivbånd der eksisterede i USA. Derfor kopierede han maskinerne til nogen der var lidt større. De blev solgt på en plade – Jensens Workshop no. 100 – OG der er ingen slibemaskine.

  SÅ måske er det den gamle grønne Mârklin bænksliber der blev til en blå Tekno maskine for at ende som en rød Tekno/Lange maskine inden der kom en ny bænksliber, og en vandsten. På den måde hænger billederne sammen om ikke andet.

  #58980
  peter frandsen
  Keymaster

  Hej Hans-jørgen

  Jeg kan ikke udrede problemstillingen med maskinerne, men der var flere andre også danske firmaer, der lavede disse små værktøjsmaskiner. Jeg er stødt på den nogle gange før.

  mvh

  peter

  #58986

  Yep —- Jeg ved det… Kan sige at min er meget tæt på en Märklin. Märklin maskinen står vidst lidt “skarpere” i selve foden (grøn i Tekno box er fundet via hjælp på nettet) Han har en rød som min den blå. Skal se om ikke vi kan få fotos af dem side om side…

  CHRIS maskiner står meget skarbt og rent så det er ikke sådan en.

  Det er en maskine der gerne vil være en Tekno ting men den mangler nok lidt finish

  Jeg har selv andre maskiner svarende til Langes røde, der ikke er Tekno, eller lange. Interessant emne.

  OG det er interessant om der har været en lange bænksliber med firkantet fod ———

Viser 5 indlæg - 1 til 5 (af 5 i alt)
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.