ID af værktøjsmaskine (drejebænk)

Teknobiler og andet gammelt legetøj Fora Teknobiler ID af værktøjsmaskine (drejebænk)

Viser 12 indlæg - 1 til 12 (af 12 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #29358
  Anonym
  Inaktiv

  Hej,

  Ved godt det er lidt off-topic, men kunne ikke finde et forum for Lange´s/TEKNO´s værktøjsmaskiner.

  Har set denne drejebænk på et engelsk forum, hvor den er identificeret som en gammel version fra Lange´s Legetøj.

  Har ikke selv set den version før, og vil rigtig gerne om nogen kan identificere den herinde, da jeg har mine tvivl om det er tilfældet, og selv mere hælder mod at det er en svensk “kopi”:

  #29360
  peter frandsen
  Keymaster

  Hej

  Tak for dit indlæg. Sjov ting du har fundet der. Noget af det ligner jo Langes, men jeg jeg er ret sikker på, at det ikke er fra Lange. Jeg tror jeg ville være støbt på den i noget af det materiale jeg har fra Lange/Termax. Kender du størrelsesforholdet?

  mvh

  Peter

  #29361

  Hej Clasixs :
  Jeg vil tro vi kører lidt omkring alt Tekno her. Jeg skal dog klart mælde ud at min vidden er stærkt begrænset når vi kommer til køkken grej, træ møbler og den slaks 😉 Men jeg har nogen …. Men maskiner, fly, byggesæt, biler og historie, så tror jeg vi er rigtigt godt repræsenteret her på forum, og vi tager nogen vældige brainstorms ind i mellem for at komme frem til, plausible forklaringer.
  Jeg vil tillade mig at sige at det ikke en gang er en kopi af Langes / tekno, drejebænken. Jeg skal hurtigt indskyde at jeg ingen drejebænk har — endnu — men den er jo helt anderledes. Tekno og Lange maskinerne havde ikke danserinde ben, bla.
  Røde maskiner er kommet omkr. 1945/46 fra Langes legetøj…
  De samme maskiner er kommet i 1946/47 fra Jensen i USA – en anelse større. (ellers direkte kopier)
  Drejebænken kom først i 1947 fra lange.
  De røde maskiner kom fra tekno fra 1949.
  Tekno´s maskiner var før 1949 blå, og kunne før 1942 også være grønne. De var af blik og/eller støbte ofte Märklin, og/eller kopier af Märklin maskiner.
  Der er andre røde maskiner der kunne ligne, og som har samme røde farve, enda de samme svinghjul som både Tekno og Lange. Disse maskiner er muligvis fra konkurerende virksomheder, Svenske, Danske eller fra et andet sted ? De er som din drejebænk ikke direkte kopier, de ligner bare så man kan tage fejl pga. størrelsen og farven, og manglende navn.
  Da Lange var ene om at fremstille de røde maskiner, var farven en tand mørkere end postrød. Lange støbte navnet som for højet relief, i de oprindelige Lange maskiner. Da Tekno kom ind i billedet fik Lange samme navn/logo som overførings mærke, og Tekno fik indstøbt navn i bunden.
  Leverencer til USA skete med et ovalt mærke med teksten “Made in Denmark” ikke alle havde Tekno navnet støbt i bunden, enkelte havde også Lange´s mærke på.
  Produktionen ophørte i 1960.
  Jeg har tidl. prøvet at banke en nørde liste op over alle maskinerne, men gik lidt i stå da input stoppede, og jeg ikke kunne finde mere. Men der har eksisteret 3 møller/ventilatore, den sidste af træ tillige i to udgaver. Den røde bænk/polere maskine startede som blå i 1940 hos Tekno, som afløser for en grøn med firkantet fod.
  Din maskine er ganske interessant alligevel. Den kunne som du selv er inde på, være fra en konkurerende virksomhed. Den ser virkelig pæn ud. Den kunne måske være noget nyere end fra 1960 ?
  Hilsen
  Hans Jørgen

  #29362
  Anonym
  Inaktiv

  Hej Peter,

  Tusind tak for dit hurtige svar.

  Tror heller ikke selv at det er Lange der står bag, men da det er lidt af en notabilitet indefor mit nicheområde der postulerer det er tilfældet, ville jeg gerne have nogle “tunge kanoner” bag mig, før jeg farer frem.

  Hader når udokumenterede personlige “ekspert” vurderinger får ben at gå på, da det har vist sig at det ofte ender med at være fremtidens skinbarlige (og meget svært tilbageviste) sandhed, hvis rygtesmedenes ord først bliver gentaget ofte nok.

  Det sagt, vil jeg da også være ovenud lykkelig hvis det kunne vise sig at være sandt, men desværre har jeg slet intet fundet der skulle understøtte den formodning…udover at den kan minde om Lange på et par områder, men i mit syn også overhovedet ikke i andre.

  Ved ikke så meget om størrelses forhold, da jeg egentlig ikke samler modeller selv, men dampmaskiner.

  Har lige spurgt om længde/højde, og håber det kan bruges?

  Mvh. Jan

  #29363
  Anonym
  Inaktiv

  Hej Hans Jørgen,

  Tusind tak for dit input, og de yderst interssante data/historie.

  Bare for at gøre det klart, så er det ikke min maskine, men en ejet af en englænder, men klart solgt i Sverige på et tidspunkt med “SVARV” skrevet på æsken.
  Ham der påstår at det er en Lange maskine har en identisk drejebænk med æske, og er svensker, så sjovt nok (hvis det skulle være Lange) er de indtil nu kun set i Sverige for så vidt salg angår.

  Den er faktisk rigtig sjov, Lange eller ej, da slæden kører hen af landet via transmissionen, når den bliver drevet af en motor/dampmaskine.

  Et sidespring:

  Jeg samler meget målrettet på Jensen dampmaskiner, og har begge variationer af Jensen´s “værksteder” (identiske, men de ældste på blå massiv træplade, de nyere på klarlakket 5 lags finerplade).

  Vil gerne vide om der er nogen viden om en forretningsaftale mellem Jensen og Lange, eller om det bare er et spørgsmål om plagiering i en anden tid, da verden var meget større?

  Ved (har læst) at Th. Jensen´s fætter der også var bosat i USA, bragte et sæt med tilbage fra et besøg i Danmark i midt/sidst 40´erne, men ved ikke om han havde en kontrakt med også, og har ikke haft held til at finde noget info eller dokumentation på den anden side af Atlanten heller.

  Mvh. Jan

  #29365

  Der står SVARV på æsken er det ikke Svensk for drejebænk ?
  Sad lige og googlede lidt og fandt en drejebænk der kunne minde om din, men med selve skruehullerne for montering vendt i maskinens lgd. retning. Den er i et sæt noteret som Tysk og Japansk fra 1960´rne Billedet er meget lille og dårligt så jeg opgav at “låne” det.

  Du har ret, og det er hårdt arbejde at finde fakta.

  #29366

  Hej Jan :
  Den Jensen historie har jeg også set. Den står knapt så tydeligt på hjemmesiden 😉
  Jeg tror det er kopi i en stor verden faktisk. Forskellen ligger vel i at Jensen solgte kun hele sættet med plade. og Lange solgte maskinerne enkeltvise, eller med plade, og motor.
  Nu vil jeg ikke hænges på på handels regler og skatte lovgivning mv. Men findes maskinerne kun i Sverige, så må de nok være Svenske. Der var nogen told restriktioner mellem landene i 1950´rne. Derfor måtte både Lego og Tekno få legetøj fremstillet hos andre bla. i Norge. Inginør sættene kom ikke uden for Danmark grundet aftale bla. med Trix. I Sverige var derfor et lign. sæt der hed “Teknoset” Men som nævnt der var noget med told og skat, så jeg troe faktisk slet ikke maskinerne sån, nåede at blive eksporteret til Sverige. MEN JEG VIL IKKE HÆNGES HELT OP PÅ DEN.

  DET ER DET MED FAKTA MAN KOMMER LANGT OMKRING 😉

  Hilsen
  Hans Jørgen

  #29367
  Anonym
  Inaktiv

  Takker igen Hans Jørgen 🙂

  Håber bestemt at noget nagelfast info kan findes, er der mon nogen der kunne ligge inde med gamle Lange brochurer eller prislister fra før 1945-47?

  Ang. “Sidespringet”:
  Faktisk blev de noget større Jensen versioner også solgt enkeltvis med hver deres modelnummer, og kunne fås for $1.25 pr. stk 1952, hvor hele sættet på pladen kostede $12.
  Har vedhæftet et scan fra min originale 1952 brochure herunder.

  Mvh. Jan

  #29370

  Meget enkelt — Der er ikke noget langes legetøj før 1945, for frem til da er manden i politiet og sortbørshandler eller sån lurvet i kanten. Det samme er hans med partner en Frede.Og Kaj Christiansen “VILMER” er også ved politiet. Termax var sig selv, og ikke noget med legetøj.
  Ved ikke sikkert hvor den vedhæftede er fra og hvor gammel. Nok før 1949.

  Her er vi i historie som Peter er meget mere inde i….

  Attachments:
  #29392
  Anonym
  Inaktiv

  Takker !

  Det er virkelig guld at kunne få så meget info, og oven i købet første sted der bliver spurgt 🙂

  Mvh. Jan

  #29405
  Anonym
  Inaktiv

  Hejsa,

  Har lige vedhæftet et billede jeg har modtaget, hvor den står sammen med en Lange/Tekno drejebænk for størrelsesforhold.

  Mvh. Jan

  #29407

  Fin maskine, og avanceret er den også. Størrelsen passer jo også meget godt. Men som jeg ser det, så har ingen Lange maskine, og heller ingen Tekno maskine nogen funktioner hvor barne finger tydeligvis kan komme i klemme —- tandhjulene —- Det har tildels altid ligget A.Sigunfeldt (Tekno) på sinde at legetøjet skulle være bedre, og uden skarpe kanter osv. Som jeg ser Lange/Tekno maskinerne iøvrigt, så spiller man sikkert. Ikke noget med tynde ben osv. der relativt let knækker. Alle de røde maskiner er temmeligt bastante.
  Jeg tror det er med små røde værkstedsmaskiner. De er fra Tekno. Lige som alle små metalstøbte biler er fra Matchbox, og alle dem af plastik er fra Wiking, uanset hvor de ellers kommer fra. Mange sælgere er ikke klogere, og de tror, af uvisse årsager at ting fra disse kendte producenter er mest værd. Det er imidlertid en stor vildfarelse, og sælgerene ender med at snyde sig selv. Men en fin maskine er det.

Viser 12 indlæg - 1 til 12 (af 12 i alt)
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.