HVAD ER DETTE ?

Viser 14 indlæg - 1 til 14 (af 14 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #73203

  PYYYHA DA — Jeg har skrevet Amerikansk hele aftenen og er kommet til noget der skal be, eller afkræftes.IKKE TEKNO – Men jeg håber voldsomt på at nogen af jer kloge folk kan nogen kloge ord om disse biler….

  De to biler der vises her samt JOKERbilen er i artikler på nettet i bøger og blade i USA og af samlere blevet kaldt for Schade modeller. Problemet er at man ikke har ofter tid på at oversætte hvad der stod på æsken til JOKERbilen. Samme æske var den her viste grønne model i. SÅ den grønne kommer fra Odense lige som Jokerbilen.

  Den røde påstås at have været i en tilsvarende æske men man synes ikke helt 100% sikker. Den er omkring 1:40 og det er en 1946-50 Kaiser bil med et K på fronten. Men er der nogen der kender den ? eller måske har en stående på hylden, eller liggende i rodekassen ? Jeg kunne tænke mig at bilen måske er Jokerbilens efterfølger. Dermed har man faktisk lavet 3 biler i Odense. Men spørgsmålet er om det kan tages for korrekt eller det måske er noget het andet ?

  Billederne har jeg tilladelse til 😉

  #73222
  peter frandsen
  Keymaster

  Hej Hans-Jørgen
  Den høje har vi talt om før, den ved jeg ikke hvor kommer fra. Amerikanerbilen har jeg selv, men der står intet i den. Den er mindre end man skule tro – kun 140 mm x 47 mm. Spændende om du kan finde ud af noget.
  mvh

  Peter

  #73225

  Den høje og JOKER bilen er fra samme virksomhed i Odense og iflg amerikanere leveret i samme æsker – De siger der stod Schade på dem – Måske men Schade var papir grossist og havde en helt anden bil i programmet i 1948. Hvem der har produceret den er et mysterium. Men har Schade købt papir i USA måske via Marchal hjælpen, så kunne Shade måske have leveret Jokerbiler høje og lave til USA i en art bytte handel. OG måske er den bil der reklameres for i legetøjstidende så en gammel usa bil…. presset alu… måske gamle fly dele ? Man kunne jo ikke købe en ny bil i Danmark før 1952, så den almene bil drøm har været en ræve dyr og godt brugt Ford V8 Coupe fra 37 —–

  Vi nåede frem til at den der kan dreje også er fra Odense, men tredie generation. Det gik lidt hurtigt i Odense så. Men de kunne lave sådan noget. Virksomheden var et metalstøberi, og lavede bla. vandhaner og andet amatur, dele til skibsbygning, bil og motorcykel tilbehør.
  Daells varehus solgte den høje i julen 1947 den model ses ikke så tit så den har måske kun været i produktion et lille år ? og Jokerbilen i julen 1948 den er der mange af, så måske produktion et par år. I samme æsker og under samme varenr.
  Den der kan dreje er en 1946-50 Kaiser bil, Med dine mål og i runde tal omkring 1:38.. Den ses ikke tit så den har ikke været i produktion længe. De fik også meget travlt med andre ting i Odense omkring 1951.
  I bestyrelsen for A/S Dansk Metal- og Autoindustri sad en Axel Semler,- formand for SMC – der måske også synes at VW biler var mere på sin plads at producere som legetøj. Måske ikke ! han og SMC havde travlt med mange ting, og det blev LEGO der fik den tjans med VW modeller i DK. ti år senere. Jeg kan ikke umiddelbart finde noget om at SMC importerede Kaiser-Frazer biler, for det kunne jo ellers give mening så. Axel Semler, og familien havde rødder i Odense, og var involverede i flere virksomheder i området.

  #73231

  De to der manglede var fra Daells Varehus… 1947 + 1948

  #73282
  bjergsamler
  Deltager

  Har denne her.
  Ja OK der er mangler og fejl hjul.
  Men spøjst nok er bunden af Aluminium.

  ( prisen kan forhandles 🙂 )

  #73287

  Ja det er godt nok spøjst — FOR den burde være fra 1947 og da var aluminium rationeret og absolut forbudt at anvende til legetøj ! ? På den orginale kan der ses to punktsvejsninger for interiøret…
  Din kan jo være en der har ligget og blevet samlet senere ? men det er lidt mærkeligt at bunden er af alu.Omvendt så er den også meget fin og glat så det er måske en nyere bund. Tilpasningen langs karosseriet er heller ikke helt god ?

  Attachments:
  #73310
  Ole F
  Deltager

  Hej Hans Jørgen.
  Jeg fandt et eksemplar for nogle år siden og har siden tænkt over, hvad det kunne være for noget. Så mange tak for info.
  Vedhæftet billeder af mit eksemplar.
  Mvh.
  Ole

  #73322

  Selv tak — Der er bare ikke noget der er helt sikkert… Jeg har sendt følere ud i alle retninger men det kniber med responsen. Men et er sikkert.. Den var i Daells jule katalog 1947. Som bil betraktet er den ældre i designet end den vi kender som jokerbilen… Men de har forskellige hjul ? Det er jo også tydeligt på din bil at aluminium var rationeret. Hvidblik blev ikke brugt til bunden men alm. blik der kan ruste med det samme. —- Jeg ved ikke hvilke hjul den der kan dreje har ? men måske Peter kan lokkes til at sende et foto af dem 😉

  #73358
  peter frandsen
  Keymaster

  Hej

  Interessant hvad du har fundet ud og det virker sandsynligt, at begge fra samme fabrik i Odense. Men Schade modellen er ikke den samme. Den kender jeg godt, men den har midtersprodse og kommer fra Århus.

  Den høje, som jeg er i besiddelse af har nu blikbund.

  Jeg skal nok sende lidt billeder – skal lige have det fundet frem.

  mvh

  Peter

  #73360

  Ja rolig nu… Har nogen små schade fotos … Er blevet lovet nogen nye en gang i fremtiden… Tror slet ikke den er dansk fremstillet. Schade var Papir grossist, og bilen var presset ud af et aluminium stykke… Og alu var rationeret i DK- forbudt for legetøj… Har den i tredie opslag, med legetøjstidende reklame.

  Tror Schade bilen er kommet til dk i en handel.

  Schade kan meget godt have sendt biler fra Odense til USA i eget navn, og fået papir retur. Det er rent gætte værk, men det kneb med udenlandsk valuta i DK så nogen bytteri har der været. Jeg har talt med en USA samler og han påstår at have set æsker til de biler han kaldte Schade— Den gamle Odense bil og den sidste Kaiser model. Æskerne var ens som den til JOKER BILEN i bogen Danske modelbiler…. Men der stod Schade på æsken et sted…. Han har selv kaiser modellen uden box.

  #73398
  peter frandsen
  Keymaster

  Hej
  Hermed lidt billeder af de biler jeg har i den kategori. Kommer lidt flere lige om lidt.

  Udover de teorier der er luftet i denne gråd, mener jeg ikke man kan udelukke at der er tale om kopier. Det var de rigtig gode til dengang.

  peter

  #73405
  peter frandsen
  Keymaster
  #73425

  JA de var gode til kopier … Tak for billederne…
  HMMM jeg havde håbet hjulene lignede joker eller den anden lidt mere…
  Bunden er også lidt forkert men selvfølgelig, har metalstøberen nok set fidusen med drejelige forhjul, og en støbt bund der samtidig passede bedre. — MEN
  DINE TO BILER FINDES ET STED I USA I SAMME BOX. ejeren borte og ingen ved hvem de skal spørge. Ham jeg har skrevet med påstår det er Joker Bilen æsken… Men der står den er fra schade….. OG
  Det kan det jo også være, hvis mindst den ene er fra Odense, og man har købt æsker i Odense for at holde stilen for en Schade bil. 1948 var lidt svær for Nationalbanken havde ikke uanede mængder af udenlandsk valuta. Har schade købt papir i USA har de måske været tvunget til at bytte sig til noget under vejs.
  Schade var grossist i papir i Aarhus, og har aldrig været andet. Man har muligvis haft egen trykkeri virksomhed. Man solgte papir i alle former, også regningshæfter, regnskabsbøger osv. De lavede også helt alm. turistpostkort mv. Men de har aldrig støbt en legetøjsbil,selv.

  Det er lidt lison Hartvig Samsons eftf. Grossist i legetøj, og ikke producent. Noget fik Hartvig Samson eget navn på — en ting — .Andet blev navnet “Blue Sun” støbt i — tre ting — De 4 ting jager jeg også original navne på 😉

  Den er ikke nem — Jeg vil tillade mig at kalde dine, for Joker Biler, men med forbehold for flere, og nye oplysninger fra nogen der ved noget mere. Schade er de i hvert fald ikke.

  #73464

  Hej HJW og Peter mf.
  Spændende gamle biler i har gang i.
  Jeg har et styk hjul som ligner dem på en af Peter’s biler.
  Hvis en er interesseret, kan jeg sende det med brevpost – kvit og frit.
  MVH. Bertel

  Attachments:
Viser 14 indlæg - 1 til 14 (af 14 i alt)
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.