HO BILERNE — SMÅ PLASTIK BILER ?

Teknobiler og andet gammelt legetøj Fora Teknobiler HO BILERNE — SMÅ PLASTIK BILER ?

Viser 8 indlæg - 1 til 8 (af 8 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #579

  Jeg er faldet over “Konstruktørens beretning ” og de biler E.S. skulle være manden bag.
  Jeg mener nr. 570 fire HO plastik biler er WIKING biler. Mit eget direkte sammenligningsgrundlag er en Wiking DKW F89 3=6 og en Tekno Opel Olympia Caraven. Og det har overbevist mig. tjek evt. — http://www.wiking-datenbank.de — der har det meste Wiking på billeder.
  Tyske Wiking og Danske Pilot har siden begges start, haft en slaks samarbejde. Efter 2-krig begyndte Wiking med små plastik biler med plastik hjul. Pilot lånte nogle forme og fremstillede de samme biler men med messing farvede metal hjul. Wiking modellerne,- Mercedes 220 nr.140-1, Opel Olympia Caravan nr. 350-1, DKW F89 3=6 nr. 120-1 og Opel Kapitän nr. 100-1 fremstillede Pilot ikke, mig bekendt. — MEN — Det er da dem som TEKNO havde i programmet så vit jeg kan se, dog med messingfarvede plastik hjul. Er jeg gået helt forkert i min antagelse her ?

  #580
  peter frandsen
  Keymaster

  Hej
  Mange tak fordi du benytter siden. det kunne jeg godt tænke mig, at der var flere der gjorde. Der er ingen tvivl om, at disse 4 biler, en Mercedes, Opel Olympia, DKW og Opel Kaptain er fremstillet hos Tekno og jeg har ingen grund til at betvivle Spons udsagn. Dels kan han beskrive hvordan bilerne blev til og han har selv nogle stykker liggende hjemme i en skuffe. En sjov til ved Spon er, at han faktisk ikke regner sådanne ting for noget særligt.

  Derudover har jeg talt med barnebarnet til fabrikanten, som også bekræfter at disse små biler blev lavet hos Tekno og ovenikøbet senere støbt i Frederikssund, hvor han boede som dreng.

  De er lavet i transperente og i farvede udgaver så der kan være flere hundrede farver i omløb.

  Om Spon har været inspireret af Wiking eller Pilot for den sags skyld er meget muligt – ingen tvivl om, at der blev kigget godt og grundigt over skulderen dengang.

  Det undrer mig en del, at Tekno lavede disse ting, der ikke passer ret godt ind i deres stil og konkurrencen var hård på disse plastikting, men Spon var specialist i plastikstøbning, så det har nok ikke været den store opgave for ham.

  Når du nævner Pilot – har de mig bekendt også lavet en VW 1200 – sådan en har Spon også lavet, da han arbejde hos BOCO-Plast.

  mvh

  Peter

  #581

  Jeg har kikket lidt på de små plastik biler igen. Det er længe siden emnet blev taget op, men jeg har lige en kommentar.
  Tekno modellerne er de samme bil modeller som Wiking lavede, så naturligvis ligner de også hinanden, men de er IKKE ens. Forskellene er mest nederste kølerribe, trækruden, og mangl. afmærkning af nr.pladen. De er således ikke ens, men de er tæt på.
  I tidl. svar, nævnes Pilot, der simpel hend lavede Wiking modeller. De herre Cortsen og Peltzer var bekendte og byttede støbeforme allerede før 2 krig for bla. skibsmodellernes vedkommende. Pilot lavede siden egne,- og/eller måske også andres bilmodeller.
  VW modellen fra Boco plast der nævnes er størelse 1:40, og har som de små Tekno plastik biler, stor lighed med tilsv. Wiking model, men er ikke den samme. Bortset fra de små tekno Junior modeller, så kan de andre ses på linket til — vw-model — under links her på siden.

  #19338
  bjergsamler
  Deltager

  Hej.
  Faldt over dette indlæg om Plastik bilerne. Spændende læsning !
  På støbeformen til Opel Kapitain står der HRO 1243.
  Så skulle i have adgangen, eller viden om Wiking formene, kan i se om se om der skulle være sammenhæng i numrene.

  mvh

  #19340
  Ole Andreasen
  Deltager

  Med henvisning til Peters artikel “Salgschefens Beretning” vil jeg betegne det som tvivlsomt, at der skulle havde været et samarbejde mellem Wiking og Tekno Citat:
  I Tyskland henvendte jeg mig hos WIKING for at starte et samarbejde op. Jeg fremlagde mine planer for tyskerne og håbede på, at vi kunne
  lave en aftale som den vi havde med fx SOLIDO. Fordelen med disse aftaler var navnlig, at vi kunne undgå priskrige på bilerne, hvilket var i alles interesse.
  Tyskerne var i midlertidig meget arrogante og deres eneste kommentar var faktisk ”hvem er Tekno, vi har aldrig hørt om firmaet”. Da jeg tilbød dem en prøveserie på 5.000 biler grinede de nærmest af mig. Lidt flot holdning fra nogle mennesker, der lige havde tabt en verdenskrig, synes jeg. Men jeg fandt en anden agent dernede.
  MVH Ole A

  • Dette svar blev ændret 10 år, 3 måneder siden af Ole Andreasen.
  • Dette svar blev ændret 10 år, 3 måneder siden af Ole Andreasen.
  #19343

  Hej Ole :
  Tror Wiking generelt har været lidt egenrådige. Nu kender jeg ikke årstallet for nævnte artikkel. Pilot (Cortsen privat ) og Wiking ( Peltzer ) var bekendte og samarbejdspartnere allerede omkr. 1930 og frem hvor de bla. byttede støbeforme til vandlinie skibe, havne mv. Dette samarbejde holdt man efter krigen, hvor Pilot simpelthend fremstillede Wiking biler i lånte forme. Det holder sig gående til midt i halvtredserne hvor Lego sikre sig eneret til Pilot bilerne uden for København. Måske Wiking simpelthend ikke ønskede at komme i klørne på sådanne fuskere, der blot vil lukrere på derres arbejde. Man skal også huske på at Tyske patenter var suspenderet efter krigen, og så er det vel nok lidt svært at stole for meget på nogen, der sidder tunkt på den danske legetøjs fabrikant forenings taburet. Mrklins små metal figure er som Wiking bilerne relativt gode. Märklin figurene ligner lidt for meget Reislers tilsvarende. Der kan være mange grunde til at man holder kortene tæt til kroppen. Tekno Junior modellerne ligenr rigtigt meget Wiking modellerne. Men man kan se forskel på nederste køler ribbe og afmærkningen til nr. pladen foran der mangler, lige som trækruderne. Det er ikke det store problem at foretage disse ændringer og fermstille egne forme. Det kan måske være Teknos svar til Wiking i den forbindelse. Lesney-Matchbox gjore det mere end een gang, blot med Dinky modeller. Tekno junior modellerne ville imidlertid vise sig som værende bedre med metal hjul, som Pilot modellerne. Wiking havde plastik hjul. Jeg har personligt aldrig oplevet at det var hjulene der gik itu ! – ? Tekno Junior hjulene er også af plastik,— messing farvet plastik —
  Märklins små metal figure er som Wiking bilerne relativt gode. Märklin figurene ligner lidt for meget Reislers tilsvarende. Der kan være mange grunde til at man holder kortene tæt til kroppen. Men er det ordret hvad der skrives var det et noget arogant ord valg. Set i historiens bakspejl, måske forståeligt.
  Hilsen Hans Jørgen
  PS: Jeg kan anbefale at der søges på Pilot, for der er noget oki historie at finde, men det er grundlæggende med skibe som hoved tema.
  Wiking Datenbank index er også god når man har fundet ud ad hvordan siden fungere.

  #19344

  Hej Bjergsamler :
  Her er en “nørde” side om wiking.
  mvh Hans Jørgen

  #19345

  tror det kommer med her ?

Viser 8 indlæg - 1 til 8 (af 8 i alt)
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.