Tekno kataloger 🤫

Teknobiler og andet gammelt legetøj Fora Teknobiler Tekno kataloger 🤫

Viser 2 indlæg - 1 til 2 (af 2 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #74626

  Er der nogen som ved hvormange kataloger Tekno har udgivet?? Gerne foto af dem
  Rigtig godt nytår til alle

  #74718
  Ole Monrad
  Deltager

  Jeg vil gerne komme med et bud på en oversigt over kataloger fra Tekno. Og lige for at gøre det klart, er et katalog for mig en liste eller oversigt og i dette tilfælde en liste over varer fra Tekno.

  Den første oversigt, jeg har kunnet spore, er fra 1939 og er et enkelt foldet ark udgivet i forbindelse med en konkurrence, og her er bilerne fra “Falcks redningskorps” med.

  En mere komplet liste findes i et katalog fra 1940 Tekno: Dansk Legetøjs-Industri. Det katalog kan man finde på Det kongelige Biliotek (https://www.kb.dk/find-materiale) ved at søge på “DA småtryk Tekno”. Side 22-24 indeholder blikbiler mv. fra den tid.

  Første oversigt i farver er fra 1953-54. Det er også et foldet ark, og det er udgivet både på dansk, engelsk og fransk, men måske også andre sprog? Her er biler og fly kommet i højsædet. Tidsmæssigt passer dette med Teknos 25 års jubilæum. Her er muligvis to forskellige versioner.

  Jubilæumsskriftet fra 1953 kan man også finde på Det kongelige Biliotek (https://www.kb.dk/find-materiale) ved at søge på “DA småtryk Tekno”. Det er selvfølgelig ikke et katalog, men det indeholder en række fine billeder fra Tekno.

  Kataloget fra 1958 kan man finde med samme søgning på Det kongelige Biliotek. Heraf fremgår det tydeligt, hvor mange bilmodeller Tekno efterhånden har fået fremstillet. Sidst i kataloget er der en fin redegørelse for fremstilling af modellerne.

  I årene 1961, 64 og 66 kommer tre kataloger i farver, som minder om hinanden. Nu er det udelukkende biler og fly vist i fine farvetegninger. Det første er på 12 sider, mens de to efterfølgende er på 16 sider. De kendes let fra hinanden, da prisen står øverst på forsiden. 1961 25 øre, 1964 30 øre og 1966 35 øre.

  De sidste tre kataloger er nogle mere omfattende sager og nok dem, de fleste forbinder med kataloger fra Tekno. På forsiden er angivet 1968-69, 1970-71 og 1971-72. De indeholder en skøn blanding af tegninger og fotografier og giver inspiration til mange forskellige former for leg. En broget landhandel, men med mange virkelig fine illustrationer. Mærkelig nok er kataloget fra 1970-71 ikke at finde på Det kongelige Biliotek.

  Flemming efterspørger også illustrationer, og her har jeg efter bedste evne fundet nogle frem. Det skal siges, at jeg ikke har en eneste af dem i fysisk form, så alt er fundet på nettet.

  Karl Schnelle (https://www.maronline.org.uk/tag/tekno/) har to artikler Catalog Corner: Tekno. Her nævnes også en brochure fra 1958/59, og så er der to forskellige udgaver af kataloget fra 1953/54. Årstallet er dog her estimeret til 1956 og 1957. Så som så meget andet om Tekno, er der altid mulighed for at forske videre.

  God fornøjelse
  Ole

Viser 2 indlæg - 1 til 2 (af 2 i alt)
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.