Autotransporter (5)

Scania – Vabis autotransporter

Skrevet d. 13. mar, 2018 af in Lastbiler, Udvalgte biler

Scania autotransporter

Scania – Vabis autotransporteren er en noget speciel Teknobil. I modsætning til Volvo.en, som der er solgt i massevis af er Scania udgaven sjælden. Hvorfor Tekno ikke lavede en model af autotransporteren i Scania udgaven allerede i starten af 1960.erne, som det skete med tankbilen, sættebilen og alle de øvrige, som Tekno blot tog traileren fra Volvo og sætte den over på en Scania. Det skete bare ikke og der er ikke nogen logisk forklaring. Bilen har ikke noget produktionsnummer, hvilket de ellers altid har. Ellers kan forhandlerne ikke bestille dem. Det tyder helt klart på, at de aldrig har været i handlen. Det er en fantastisk bil, så den burde helt klart have været ude i almindelig handel.

Og så på et sent tidspunkt, da Scania modellen med en siderude var udgået dukker der pludselig en Scania – Vabis 76 autotransporter op i den grønne og sorte farve.

Det er lidt specielt, at det var en Scania-Vabis 76, da det var de første udgaver af modellen med to sideruder i hver side. Den er kommet i 1967/68 og det er mit gæt, at Scania i Sverige har fået en serie biler af den nye model med to sideruder for at se bilen lidt an, eller Scania har skulle bruge den til at bestemt formål. Den er bare aldrig kommet videre. Det vil sige, at den formentlig aldrig er solgt i en forretning. Folkene på Berico – den svenske importør – kender den ikke og der findes ikke noget reklame eller lignende for bilen sådan lige umiddelbart.

De svenske biler har været promotion udgaver. Jeg har aldrig set den i  sin egen æske, men jeg har set en bil i en meget flot stor rød æske med at låg til at tage helt af, som på en chokoladeæske. Æsken indeholder en bil, sliske og fire VW 1500 som tilbehør. Den skulle i følge ejeren komme direkte fra Scania. Jeg har desværre ikke et billede af bilen. Men et meget flot sæt. Måske har Scania bestilt sættet til et eller andet formål med VW. De kunne ligeså have brugt Saab 96 eller blandet dem lidt.

Ellers ligner den fuldstændig alle de andre biler til Scania, med sølvfarvede førerhusdecaler, sort Scania logo på dørerne og så den lidt specielle decal “Auto – Transport” med hvid skrift på siden af traileren og samme tekst med rød skrift på bagklappen. Det er ren genbrug fra Volvo modellen, så det tyder igen på, at Tekno har brugt denne decal, fordi de havde den. Det havde vel været meget naturligt at lave en speciel decal til Scania, men det skete bare ikke.

 

En flot bil koster lidt, men den er til at betale. Den handles så sjældent, at jeg ikke kan sætte et beløb på. De ses i øvrigt sjældent udenfor Sverige.

Man kan selvfølgelig lave en selv, som jeg selv har gjort eller købe en restaureret. Bilen nedenfor en restaureret bil.

2 Tilbagemeldinger til “Scania – Vabis autotransporter”

 1. Hans Jørgen Wagner

  18. mar, 2018

  Det er som du nævner lidt underligt at Scania kun havde VW 1500 på traileren. Det er i det hele taget en lidt underlig bil til Scania. 76 modellens buede bagerste siderude var så vit jeg kan finde frem til fra 1965/66 den var tidligere firkantet. Mig bekendt førehuse der kunne soves i.
  Scania-Vabis 76 som Tekno modellen udgik i 1968
  Scania var VW importør i Sverige, hvilket kan befordre valget af VW biler.
  VW 1500 var blevet til 1600 allerede i 1965.
  Som en promo model er den knap nok, ny nok i 1967-68

  Saab 96 kom med V4 (4-takts motoren) i 1967, og den havde været oplagt på ladet. MEN Saab og Scania-Vabis gik først sammen i 1968, og dermed vil man naturligvis ikke have Saab biler på ladet af en promo. model. Man har naturligvis valgt VW biler som man var importør af.

  Det er lidt tæt på samme år det hele. Scania modellen med fjedre, kom til tankbiler i 1967.

  Reply to this comment
  • peter frandsen

   18. mar, 2018

   Hej Hans Jørgen
   Tak for det informative indlæg. Det er dejligt med input omkring de rigtige biler og deres firmaer. Navnlig, da jeg mest er på Teknodelen og ikke så meget på bilfirmaernes historie.
   mvh
   Peter

   Reply to this comment

Skriv en tilbagemelding