LEGETØJSMUSEEUM

Dette emne indeholder 9 svar, har 5 stemmer og blev senest opdateret af  Hans Jørgen Wagner 8 timer, 48 minutter siden.

Viser 10 indlæg - 1 til 10 (af 10 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #57495

  Hans Jørgen Wagner
  Participant

  SÅ — er det sidste chance for at opleve ” Dansk Legetøjsmuseeum ” i hjertet af Christiansfeld.
  Godt eller skidt vedr. derres udstillings talent, og vidden om de forskellige emner, så er der en interessant samling, med yderst interesante effekter, der sådan set er et besøg værd. Man bør ikke undlade at kikke ind når man er i nærheden, for at købe honningkager alligevel.

  Helt ny info. givet til mig dd. fra første hånd. Museet er solgt til anden side (Kolding kommune) og lukker så vit viddes med udgangen af året. Det pakkes ned og flyttes ud af Christiansfeld, og foreløbigt på lager. SÅ, skal det ses, så er det nu.

  Man har tænkt sig over tid at ud dele legetøjet til institusioner, uden tanke for at blik legetøj river i de små finger — derfor er der ikke lovligt i dag. At lakker og malinger samt en del materialer er blyholdige, og alle plastik materialer fra før 1990 er fyldte med direkte ulovlige homonforstyrende talater. Dukkehuse tænker man skal gives til plejehjem ?

  I min verden er Kolding kommune gået helt ud i toppen, og må absolut sidde på det de tænker med. Det var et surt men velmenende opstød herfra.

  #57498

  Hans Jørgen Wagner
  Participant

  Lige en tilføjelse.

  Museet lukker med udgangen af August 2019, og der er INGEN planer om at det skal frem til den almene offentlighed igen.

  #57554

  peter frandsen
  Keymaster

  Hej Hans Jørgen

  Tak for info.

  #57558

  bjergsamler
  Participant

  Tak for spændende information.

  Og må nok give dig helt ret i at kommunen har tænkt med rø…. 😉

  Ville da klæde dem at få samlingen ind på eksempelvis Koldinghus.

  God sommer
  Bjergsamler

  #57624

  Hans Jørgen Wagner
  Participant

  JA præcis.
  Men Koldinghus har blankt afvist helt fra da det hele startede i 2015
  Kommunen har ikke ønsket at modtage effekterne — ca. 140.000 dele
  Slotssøbadet i Kolding takkede ja
  De lavede et museum i Christianfeld — det lukker så nu 1 sep. 2019
  museet kørte med uentusiastisk ledelse, og medhjælp af mere eller mindre lalleglade bedsteforælder og gratister i praktik fra job-centeret. Ingen havde nogen viden om hvad de havde mellem hænderne, og faktisk var heller ingen, åbne for at modtage viden. Man skulle bare lege —-
  Kolding kommune har ni købte det hele for et symbolsk beløb.
  Alle effekter tænkes pakket ned på laget foreløbigt.

  Fremtiden :

  Kommunen tænker at de fine møblerede dukkehuse på 100 + år skal på plejehjem, bla. for demente.

  Kommunen tænker at de øvrige effekter (legetøj på 150 år og nyere) skal uddeles til forskellige institioner, bla. til specialundervisning.

  Jammen dog da…. Der er formentlig bly i en del metaller. Der er formentligt blyforbindelser i en del lakker.
  Nyere dele af plastik er formentligt godt fyldte med nu forbudte talater og blødgørende stoffer.
  Blik ting er med skarpe kanter der slet ikke er lovligt i dag. De kan skære sig, og dele rundt med blod, og på anden måde smidte/forgifte hinanden. Mange ting kan slet ikke tåle af blive vasket, for så går litografier af osv. osv.

  Kolding kommune tænker rigtigt meget med et eller andet alternativt vil jeg mene. Jeg synes ikke det er pænt af kommunen over for giverne af de mange effekter. Jeg synes heller ikke det er pænt over for alle dem der efterfølgende har foræret museet effekter, her under en virkeligt mega stor samling Tekno ingeniør sæt, samlet over 70 år af en mand. Et pænt antal Teknobiler både blik og støbte i alle afskygninger og meget andet.

  Har skrevet lidt sammen med arvinger til grund lægeren af det egentlige museum der blev foræret til Slotsøbadet. Har også fået en kopi af overdragelsen. Manden var syg, og troede på de gode iniativer, man fortalte ham. Så et par fatale afsnit på overdragelsen blev ikke fjernet, desvære. Det slog eftertrykkeligt fejl må jeg sige. Jeg har sat mig for at hjælpe det jeg kan, men der er nok ikke meget vi kan gøre. Familien ser hellere det hele solgt, og det indkomne beløb ubeskåret blive brugt til fx. special skoler, ældre, julemærkehjem osv. Vi får at se hvad der sker.

  #57635

  Bertel Pedersen
  Participant

  Hej HJW.
  Godt initiativ fra din side, en sådan samling er værd at bevare samlet.
  Mvh. Bertel.

  #58424

  Ole F
  Participant

  Tak til Hans Jørgen for informationen.

  Det gav inspiration til et besøg på museet i sommerferien. Det var vi glade for, og vi brugte et par gode timer til at se på mange spændende genstande; det mest spændende var nok en Kaj Boyesen skubbestang, som vi ikke har set før og ikke kan finde nogen steder på nettet.

  Nu er der kun ganske få dage tilbage, hvor museet er åbent. Jeg håber, der findes en løsning, hvor i hvert fald de mange gode samler genstande sikres en god fremtid.

  Hans Jørgen, hvis du får yderligere information om museets og genstandenes videre vej, håber jeg, du vil give den videre i vores forum.

  Mvh.
  Ole

  #58425

  Hans Jørgen Wagner
  Participant

  Jeg har mange info…. Jeg har kontakt med en del menesker, men som altid — ingen tør rigtigt sige noget når nogen skal høre det rigtigt —- SÅÅÅ det ender med at jeg selv gør det igen, igen …

  Kolding kommune takkede nej til Eliasens samling.

  Slotssøbadet i Kolding modtog samlingen med tak og med overbevisning ville starte et museum, med 100.000 kr i årligt tilskud fra Kolding kommune. I overdragelsen står der dog intet om at man forpligtiger sig til noget, kun at slotssøbadet har hoved og halsret over effekterne.

  Museet skulle så, meget udygtigt, fungere med frivilige, og arbejdsløse ? — Og med åbne hylder som alle kan rode og rage ind på ?? Jeg har aldrig hørt at et museum kunne fungere med personer uden kendskab, og uden interesse for effekterne.

  Det kunne så naturligvis ikke lade sig gøre, og da Kolding kommune pr. 31. 12. 2019 stopper alle tilskud må museet lukke. Kolding kommune har så købt alle effekterne for 100.000 kr. Alle de effekter de ellers ikke ville have i første omgang.

  Kolding kommune vil uddele alle effekter til instutioner for åndsvage og demente mv.. Det er effekter der er mellem 30 og 150 år gamle. Tingene er fyldte med blødgørende stoller, måske blyforbindelser og nærmest garanti for nikkel. Plast, støbt metal og porselæn bla. fra dukker kan knække og skære, dele kan falde af og sætte sig i luftveje.Der er ikke noget der tåler afvaskning, eller desinfisering, for så falder farver, litografier, og mærker af og andet går itu.

  Jeg er ikke helt klar over hvor tankerne er i kolding byråd, eller på bormesterkontoret. For mig virker det direkte tåbeligt. Jeg kan ikke lade være med at tænke på. Hvad nu hvis det var køkkengrej og husgeråd. Ville man så uddele 30-150 år gamle ting til køkkenerne på instituationene og til rådhuskøkkenet, og bede personalet om at arbejde med ting af almindeligt jern, og med emaljer indeholdende blyforbindelser, og kobber gryder, kander osv. OG ville personalet bare takke og bukke… NEJ – som for køkken grej er der også lovgivning for legetøj. 30+ år gammelt er totalt uegnet til brug, i begge tilfælled. Men nu gælder der vidst desvære kun for legetøj til små børn, ikke for voksne demente eller åndsvage mv.

  Det er en temmeligt sørgelig udvikling, men det er der den ligger pt.

  Noget helt andet er det moralske. Man modtager en gave man ikke kan administrere. Man vælger helt blankt at ignorere når fornuftige mennesker rækker en hjælpende hånd ud, for at de værste oplysnings fejl kan rettet. (Ikke kun mig, der er rigtigt mange der har nævnt forskellige fejl) Man ender med at sælge samlingen nærmest for egen vinding – noget af underskudet indrives jo – Kommunen er så helt uden for nogen binding af nogen art overhovedet, så de tillader sig at destruere en samling der har taget næsten et helt liv at opbygge. Hertil kommer alle de effekter som alm. menesker efterfølgende har indleveret i god tro. Ialt over 140000 effekter. Jeg synes simpelthen at det er en ussel opførelse at udvise, overfor sine egne borgere. Ingen pli.

  Jeg har ingen venne, bekendte, eller familie mæsige forbindelser til hverken museet, eller Eliasen eller nogen af de efterfølgende gave givere. Jeg synes udelukkende at Kolding kommune opføre sig stærkt utiltalende. Og så synes jeg faktisk at tingene fortjæner at blive rædet.

  #58466

  peter frandsen
  Keymaster

  Interessant læsning Hans-Jørgen. Af samme grund kunne jeg aldrig drømme om at donere så meget som lerkugle til et museum. Ingen har styr på noget og det meste bliver lagt på debot, hvor det enten går til eller forsvinder.

  Det er jo synd, men det i privat eje bliver der da passet på.

  mvh

  Peter

  #58503

  Hans Jørgen Wagner
  Participant

  Enig —

  Det der er galt er at der ikke var indført en notots om forpligtigelse til udstilling, ellers skulle det sælges til fordel for noget fornuftigt. Her er det bare afleveret til destrution. Omvendt bliver VORES, mere værd fordi der nu igen forsvinder en masse 😉

Viser 10 indlæg - 1 til 10 (af 10 i alt)

Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.