Jeg leger lidt med veteranbiler pt.

Teknobiler og andet gammelt legetøj Fora Teknobiler Jeg leger lidt med veteranbiler pt.

Viser 5 indlæg - 1 til 5 (af 5 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • #71865

  Alle Tekno DK bilerne er forsåvit veteranbiler over 35 år… Men MOY – Models Of Yesteryear fra Matchbox er dem jeg har gang i pt. og andre der kan ligne, eller komme til at ligne sine forbilleder i skala ca. 1:43. Jeg investerede i en stor bunke fordi der var to måske tre jeg manglede i samlingen. Tanker begyndte at dreje over imod ombygninger til de veteraner jeg altid har ønsket mig, men som ingen lavede i min foretrukne skala. Jo der var nogen Franske, Tyske og Italienske men de lignede grundlæggende ikke særligt godt noget der kunne have eksisteret i virkeligheden. Og en Renault TAXI der spillede en rolle i første verdenskrig synes generelt at mangle.
  Nå -men jeg har nogen biler liggende så jeg går samlingen igennem og falder over en syg rød Ford-T fra matchbox. Jeg vidste godt den lå i min samling. Nu har jeg så taget billeder af den. Det kan måske være interessant at se billederne af en syg bil, der egentligt nok er dødsdømt desvære.
  Zink pest kan skyldes ubehandlede overflader der sammen med fugtighed og ilt koger op. Det kan man normalt stoppe. Men kommer pesten inde fra, fordi det er en fejl i støbe materialet, vil løbet være kørt for de flestes vedkommende. Man kan redde noget men der er ikke en økonomisk, eller samlerværdig, gevinst ved det arbejde der skal gøres. På min gamle Ford-T kan man se lakeringen bobler over alt, som appelsinhud. Lakeringen begynder at skalle af. Bilen er ikke skrammet, men lakken er skallet af fordi underlaget/støbe materialer koger op inden under lakken. Den forniklede køler og hjulene koger op, delvist grundet støbe materialet der får nikkel belægningen til at irre. Hjulenes aksler er tilsyneladende med en galvanisk overflade, der ødelægges og det rene jern begynder at ruste. Bilen hænger sammen endnu, og der er ikke knækket noget, men hjulene, og akslerne er for stedse holdt op med at dreje rundt.

  #71873
  peter frandsen
  Keymaster

  Hej Hans Jørgen
  Jeg synes det er sjovt at du samler på de gamle oldtimer modeller. Der er ikke mange tilbage der gør det. Det er stort set usælgelige selv de gamle fra 1960.erne.

  mvh

  Peter

  #71876

  Yeep –Og Såååå det billigt at samle på dem 😉 Ikke over 100 kr mint box hvis man er lidt heldig. Nogen er til lastbiler og andre til veteraner, vi er bare ikke så mange i Danmark. Er med i en fjæsbog gruppe for disse fordoms køretøjer i model og legetøjs skala. De rigtige var faktisk ude som EL-biler helt fra starten.
  Men Matchbox modellerne er som de små 1-75 biler, king size osv. –BOX skala– de skal passe i æsken frem for en skala, hvilket altid har været et irritations moment for mig. Men de er så gode i støbningen, står faktisk ikke tilbage for Tekno i den retning. Se foto af min gamle Ford nede fra — Der står faktisk FORD på gearkassen —
  Dem fra Safir, Gama osv. ligner noget fra Professor Baltharzars Værksted. Og så er det meget interessant at dykke ned i spørgsmålet om, Hvorfor blev Veteranbilerne populære i 1950´rne og 60´rne. Som bil puder, billeder, tryk på alt fra tandkrus, kagedåser, over kaffestel, husgeråd osv, osv. Jeg er ikke nået til et svar endnu. Og så skal man ikke glemme film som “på tur med guenevie” – “Tog til Tit field” – Chity-chity-Bang-Bang” eller TV-serier som fx. “the Avengers” eller introen/logo olign. til fx. “The Prisoner” Det findes alt sammen på You-Tupe. Forresten stod Tekno ikke tilbage for Veteranbil bølgen. Mercedes biler udkom jo i en jubi. box med veteranbiler på 😉

  #71889
  peter frandsen
  Keymaster

  Det har du helt ret i. Kan den dalende popularitet mon skyldes at der ikke er nogen tilbage der husker de gamle biler? Personligt siger modellerne ikke mig ret meget, hverken i 1/1 eller som modelbil, men kvalitetsmæssigt er de fuld på højde med de andre. Faktisk er der en undtagelse, jeg kan faktisk godt lide veteranerne fra Corgi og ikke mindst æsken med løftelåg.

  mvh

  peter

  #71941

  Jeg tror at interessen mangler grundet underlige farver og den manglende faste skala størrelse. Corgi modellerne har jeg også og de er særligt gode, og alle i samme skala, så man kan fornemme bilernes indbyrdes størrelser. Men der kom kun 4-5 stk.af dem i 1960´rne, og prisen var vel nok 3x højere end de forholdsvis billige Matchbox biler.
  Nu tror de fleste jo nok at Matchbox levede af de små biler. Men det var imidlertid veteranterne der bar virksomgeden økonomisk oppe i flere år, så samler verdi har der altid været uden for DK. De der skrækkelige krom biler på billigt porselæn og blik mv. har nok mest været til USA 😉 Jeg har dog set et par af dem i en tobaks forretning i 1960´rne.
  Alle Matchbox veteranerne har været særlige i automobilhistorien, og det vil nok kræve at man er til det. Med undtagelse af de sidste især efter, sent i 1970´rne, hvor det mest af alt drejede sig om reklame indtægter, og hele serier for at please Amerikanerne. Og serie som brandbiler osv. sælger ikke uden for USA. De sidste biler var heller ikke særligt godt designet, de er nærmest forfærdelige, karikatur.
  Et er helt sikkert med en 1:1 af veteranerne. Nul elektronik og Nul computer, men ren mekanik, der justeres med fingerspitzgefühl, lyttende øren, og foden på pedalerne, der mærker vibrationerne.

Viser 5 indlæg - 1 til 5 (af 5 i alt)
 • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.